Blog van Maarten

Coronatijd

Hoe ik mijzelf door de door de coronatijd help?

De afgelopen weken kenmerkten zich door grote aanpassingen. Zo zijn alle groepsgerichte activiteiten opgeschort en coaching vindt nog mondjesmaat plaats. Voor mij persoonlijk een tijd van minder werk en minder contacten. En toch, de verandering zorgt voor aanpak van producten en diensten. Piekeren maakt plaats voor strijdvaardigheid!

Inmiddels ben ik aardig wijs geworden met de werking van de online tools zoals Microsoft Team, Zoom maar ook whatsapp video bellen. Ik spreek mijn coachees vrijwel wekelijks en veel vaker dan voorheen en met de combinatie van de online mogelijkheden en coaching in de vrije natuur, lukt het om de begeleiding aan te passen aan de omstandigheden en de behoefte. Een aanpak die ik soms hanteer en verder ontwikkeld heb, bestaat uit drie sessies. De eerste is gericht op ontspanning, de tweede op beschermingsmechanismen en de derde is gericht op wat de persoon wil in de toekomst. Een van mijn opdrachtgevers noemt mijn aanpak de “corona wandeling”. Het dekt de lading maar ik ben nog op zoek naar een andere benaming. Mocht je een suggestie hebben, dan hoor ik het graag. Het droge en zonnige weer helpt de afgelopen tijd mooi mee.

Zelf hou ik mij zoveel mogelijk aan de door mij opgelegde structuur om mij fysiek en mentaal in conditie te houden. Ik sta bijtijds op. Wissel werk af met beweging (wandelen, hardlopen en fietsen). Natuurlijk wisselt mijn gemoed daarin wel eens. Als mijn gemoed in een mindere toestand raakt, hou ik mij bezig met vragen waar ik nu gewoon geen antwoord op krijg. Wordt alles ooit weer zoals normaal? Wat is dan normaal? Ben ik in staat om mijn dienstverlening aan te passen en mijn portefeuille weer op een aangenaam peil te krijgen? Hoe ziet het er over twee maanden uit? Vervolgens probeer ik weer in het “nu” te komen. Deze vragen stellen is prima, het stimuleert mij om figuurlijk in beweging te blijven. Ook laat het mij kijken naar wat er nu wel is. Mijn dierbaren om mij heen, en waardevolle contacten waar ik nu de ruimte voor heb.

En zo blijf ik slingeren ik tussen actief en passief, tussen in- en ontspanning, tussen opgewekt of even minder opgewekt. Zet de zaken op een rijtje en ga er weer volledig voor.

priming experiment

Priming is het sneller herkennen van, of reageren op een bepaalde stimulus als men deze eerder heeft waargenomen. Het wordt beschouwd als een van de manifestaties van het impliciete, of niet-declaratieve geheugen.

Bij een niet nader te noemen commerciële organisatie waren ze op zoek naar een freelance trainer om de verkopers te trainen. Succesvol kwam ik door de eerste ronden gesprekken. De volgende stap in het sollicitatieproces was het geven van een training voor de sollicitatiecommissie. In de uitnodiging werd aangegeven dat de HR manager op de achtergrond aanwezig zou zijn en de overige drie commissieleden als deelnemers aan de training zouden fungeren. Daarbij zouden ze een rol aannemen die je als trainer kunt verwachten.
Dat laatste wekte enige reactie op bij mij. Regelmatig werk ik met acteurs en weet ik hoe lastig training acteren kan zijn. In mijn ogen is een goede trainingsacteur een persoon die voor een goede leerervaring zorgt, die het goede gedrag beloond en ervaren is in het geven van feedback. In mijn ogen waren de leden van de sollicitatie commissie geen acteurs in die zin, en zo zat ik vast in mijn overtuiging. Ik besloot tot een experiment….

Niet lang daarvoor had ik gelezen over priming. Een reclame bureau werd uitgenodigd door een organisatie voor het ter plekke ontwikkelen van een strategie. Het bureau kreeg anderhalf uur om iets unieks te ontwikkelen en daarna te presenteren. Na de presentatie van het bureau kregen zij de vraag of het echt uniek was en het reclamebureau bevestigde dit. Op dat moment draaide een medewerker van de organisatie een flap-over om waar exact dezelfde strategie op gepresenteerd werd. Het reclamebureau stond met de mond vol tanden. Hoe was dit mogelijk? De organisatie had gewerkt met priming. Ze hadden op verschillende plekken in het pand beeldmateriaal opgehangen. Deze beelden waren de stimulus van de te ontwikkelen strategie bij het reclame bureau.

Dit experiment ging als volgt: Ik had een powerpoint-presentatie gemaakt met daarin de doelen van de training, de opzet en het programma van de training. Mijn doel was het vergroten van de impact en effectiviteit van de commerciële medewerkers van het bedrijf. Maar voor de training startte had ik een mooie opwarmer bedacht als onderdeel van mijn experiment.
Twee enveloppen hield ik in mijn hand. Beide met een draaiboek voor een training. De deelnemers kregen de keuze welke envelop ik mocht openmaken. Op de ene envelop stond een “*” symbool en op de andere was dit symbool een kwartslag gedraaid. De drie leden van de sollicitatiecommissie kregen een a4tje met een pen. Ze moesten hun ogen sluiten en ik bracht ze met een subtiele visualisatie in een uiterst ontspannen toestand. Toen ze zich daar alle drie aan overgegeven hadden liet ik ze met de ogen dicht het symbool tekenen van de envelop die ik zou moeten openen. Mijn woorden waren: “Teken nu het symbool van de envelop die ik volgens jou zou moeten openen. Dit teken komt je bekend voor en matcht het beste bij mijn aanpak”. Daarna mag je je ogen openen.

Het resultaat was drie keer het “*” symbool!! Experiment geslaagd!

De reacties waren prachtig. De drie deelnemers begrepen er niets van en waren even uit hun rol als cursist. De HR manager op de achtergrond bekeek het rationeel. Hij berekende vliegensvlug de kans dat er drie keer het zelfde uitkwam en zei ½ x ½ x ½ = 1/8= 12,5 % kans. Later besefte dat de kans 2x ½ x ½ x ½ = ¼= 25% was aangezien het om drie keer het ene dan wel drie keer het andere symbool ging, maar dat geheel ter zijde.
Wat had ik nou gedaan? Het “*” symbool had ik zo’n honderd keer kriskras in mijn presentatie gezet. Groot, klein, als bullet of juist in de achtergrond. De presentatie werd geprojecteerd op de achterwand van wel zes bij drie meter, daar had ik een gelukje mee. Het stond behoorlijk groot op achter mij. Ik had hiermee met een (klein) bewijs aangetoond dat verkoop niet enkel draait om gesprekstechniek en contact maar dat er ook nog iets in het onderbewuste gebeurd. Stel dat je in je verkoop ook invloed op het onderbewuste kunt hebben vanuit een goede intentie?… En zo was de diepere boodschap van de training al overgebracht voor ze dachten dat ik begon. Namelijk, de werking van onbewuste processen in verkoopgesprekken.

kom maar op 2020

Niets heb ik met goede voornemens…..maar toch…

De kerstvakantie is voorbij. Een periode van terug naar familie en vrienden. Sporten en ontspanning. Een heerlijke periode waarin de ruimte die het oplevert, tijd maakt voor nieuwe inzichten. Zo heb ik een broertje dood aan goede voornemens en het jaar beginnen met volle moed om de voornemens tot werkelijkheid te laten verrijzen.

En toch… ik betrap mij erop dat ik doelstellingen stel voor komend jaar. Zo wil ik mijn zichtbaarheid vergroten, het netwerk gestaag uitbreidden, zorgen voor een evenwichtige verdeling van opdrachtgevers en opdrachten, mijn ervaringen opschrijven en delen en heb ik heus wel een omzetdoel die voortvloeit uit deze inspanning. Stiekem geeft het wel energie om hiermee aan de slag te gaan. Kom maar op 2020!